Dips: en fantastisk øvelse, der træner hele overkroppen

Dips er en af de bedste øvelser overhovedet. Hvis du inkorporerer dips i din træning, vil du opleve at alle din hovedøvelser (squat, bænkpres, dødløft og skulderpres) vil gavne ekstremt meget af det.

Hvordan laver du dips ordentligt?

Det er ikke særlig svært at mestre teknikken bag dips. Det er til gengæld rigtig svært at lave øvelsen, fordi det er en rigtig hård øvelse, som presser mange muskler i din krop.

For at kunne lave dips ordentligt skal du finde et stativ, hvor der sidder håndtag lidt bredere end skulderbredde. Du skal derefter sænke din krop ned – nærmest dyppe dig selv (deraf navnet) og skubbe dig selv op igen. Se billedet her:
300px-DipsFor at lave øvelsen korrekt skal du minimum så langt ned, at din underarm og din overarm danner en vinkel på 90 grader. Du må også gerne dyppe din krop endnu længere ned, men pas på, at du ikke overbelaster dine skuldre. Jo længere du kommer ned, desto hårdere bliver det for dine skuldre.

Hvilke muskler træner dips?

Det smukke ved dips er, at øvelsen træner ekstremt mange forskellige muskler i din krop på én gang. De primære muskelgrupper er triceps (bagsiden af din overarm), dine skuldre og dine brystmuskler. Især brystmusklerne tættest på brystbenet bliver trænet meget af dips, og det er smart, for almindelig bænkpres rammer ikke denne muskelgruppe så meget. Derudover træner du din mave og din lænd, fordi du skal holde din krop stabil under øvelsen. Sidst, men ikke mindst, bliver også det øverste af dine rygmuskler trænet. Alt i alt træner du faktisk hele overkroppen ved at lave denne fantastiske øvelse.

Hvor mange gentagelser skal du tage?

Når det kommer til dips, så er det bare med at lave så mange gentagelser som muligt. I starten kan du måske kun tage to dips, og det er helt fint. Men så kan det være smart at tage fire-fem sæt á to, så du ender på ti dips i alt. Optimalt skal du tage tre til fem sæt á 8-12 gentagelser. Da det er en assisterende øvelse, skal du også passe på ikke at tage for mange, så du presser din krop for meget og bliver træt til næste træning. Tre sæt med otte gentagelser er for de flestes vedkommende en passende mængde.

Variationer af dips: svære og lette dips alternativer

Hvis du synes almindelig dips er enten for svære eller for lette, så findes der heldigvis gode alternativer. Lad os starte med den lette:

Den lette dips: Den lette dips kan være et godt alternativ til dig, hvis din kropsvægt er for høj, så du har problemer med at løfte den. Også for piger der notorisk ikke har så meget muskelmasse som mænd, kan almindelig dips være hårdt. I stedet kan du lave dips på bænk. Det foregår ved, at du finder en eller to bænke, placerer dine hæle enten på jorden eller på den anden bænk og sætter dig op på en bænk. Så sænker du din krop, indtil du har cirka en 90 grader vinkel mellem din overarm og din underarm. Sådan her:
24555603dips-entre-deux-bancs-gifDen svære dips: Hvis du vil have mere udfordring til dips-øvelsen, kan vælge at tage brede dips. Det er dips, hvor du har større afstand ud til baren. Jo længere din hænder kommer væk fra kroppen, desto hårdere bliver det for dine muskler. Et andet alternativ er vægtede dips. Det foregår ved at du bruger et dipsbælte, en træningselastik eller bare din fødder til sætte ekstra vægt på din krop. På den måde kan du selv sætte håndvægte eller vægtskiver på din krop for at forøge din vægt og presse dine muskler:
Belt-+-chain-weighted-dips


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/liftandrun.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.