Alt om growth hormone: sådan får du muskelhormonet under kontrol

Muskelhormonet growth hormone er essentielt, for at din krop kan danne muskelmasse. De to faktorer, der har allerstørst betydning for frigivelsen af growth hormone i din krop er søvn og motion. Men hvad gavner growth hormone, og hvad kan du gøre for at optimere growth hormone i din krop? Læs med her og bliv klogere på hormonet, der gavner din muskelvækst.

Hvad er growth hormone?

Growth hormone – kaldet GH – er et kraftfuldt hormon i kroppen, som kroppen bruger til at lave nyt væv med. Det er meget interessant, for growth hormone bruges også, når kroppen skal producere nye og stærkere muskelfibre, og det er alle os, der styrketræner, meget interesseret i. Derudover hjælper hormonet også med at regulere vores stofskifte, som har stor betydning for, hvordan din krop kommer til at se ud. Produktionen af growth hormone peaker hos unge, der er i voksealderen for derefter at stagnere, når vi bliver ældre. Kort sagt: du vil gerne have mere (naturligt) growth hormone i din krop, for så kan du nemmere tage muskelmasse på. Ældre mennesker kan finde på at sprøjte sig selv med kunstigt growth hormone, men det har flere bivirkninger, end det gavner. Men der er to faktorer, som du kan gøre noget ved: søvn og motion.

186953996_HGH

Sådan bruger du aktivt søvn til at øge growth hormone

Generelt er frigivelsen af growth hormone størst i den første del af natten, hvilket betyder, at det er en god ide at gå i seng i ordentlig tid, så du kan nå at få alle de nødvendige timers søvn i kroppen. Når vi forkorter vores nattesøvn, stopper vi også produktionen af growth hormone, og det er skidt, for så begrænser vi vores restitution og muskeltilvækst. Så sov igennem!

Sådan bruger du aktivt motion til at øge growth hormone

Motion er den suverænt vigtigste faktor, når vi taler om at øge niveauet af growth hormone i kroppen. Og der er faktisk nogle ting, du kan gøre, for at maksimere produktionen af growth hormone i din krop, når du træner. Her er det vigtigt at skelne mellem styrketræning og udholdenhedstræning.

Styrketræning: du kan for alvor øge growth hormone i kroppen gennem styrketræning. Desto tungere du løfter, og jo mindre pause du holder mellem hvert sæt, desto mere growth hormone bliver frigivet. Derudover genererer din krop mere growth hormone ved at lave øvelser, der aktiverer flest mulige muskelfibre. Det vil sige de tungeste øvelser. Konklusion: du skal squatte og dødløfte, min ven!

Udholdenhedstræning: niveauet af growth hormone afhænger her af intensiteten, varigheden og frekvensen af din træning. Generelt gælder det, at din krop begynder at frigive growth hormone, når du træner mindst ti minutter, og når din syregrænse. Så opjusteres niveauet af growth hormone i de efterfølgende 24 timer. Men hvis du træner for lang tid (læs: over en time), vil niveauet af growth hormone falde og i stedet vil stresshormonet kortisol bliver opreguleret. Så hold din udholdenhedstræning kort. Det mest optimale er intervaltræning flere gange om dagen af ti minutters varighed, men det er svært at passe ind i en hverdag. Konklusion: træn kortvarigt og intenst, hvis du vil have mere growth hormone frigivet. Alternativt kan du mikse din nuværende udholdenhedstræning med nogle intervaltræninger, hvor du fyrer den for vildt af i 10-20 minutter.

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Konditionstræning, Kroppen, Styrketræning og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/liftandrun.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

En kommentar til Alt om growth hormone: sådan får du muskelhormonet under kontrol

  1. Pingback: Dødløft: fire grunde til at du skal elske det | Lift and Run

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.